Mestské zastupiteľstvo v Košiciach uznesením č. 10 na svojom I. zasadnutí (ustanovujúcom) dňa 11. novembra 2022 schválilo zmeny VZN č. 132, okrem iného, že správca dane  poskytne na stavby a nebytové priestory užívané na šport zníženie o 50%.

Vlastník objektu, ktorý slúži na šport podá priznanie k dani z nehnuteľnosti spolu s prílohou na zníženie (tlačivá v prílohe) v termíne do 31.1.2023 na zdaňovacie obdobie 2023. Priznanie podané po tomto termíne má za následok, že zníženie k dani z nehnuteľnosti na to zdaňovacie obdobie zaniká.

Ak je stavba, alebo nebytový priestor užívaný celý na šport, podáva sa tlačivo odd. III. – daň zo stavieb – stavba slúžiaca na  jeden účel. Ak však stavba má využitie na viacej účelov – okrem športoviska napr. kaviareň, reštaurácia, iné podnikanie a pod. – podáva sa tlačivo odd. III – daň zo stavieb – stavba slúžiaca na viaceré účely.

K priznaniu je potrebné doložiť prílohu na zníženie, v ktorej sa vyznačí – stavby k odd. III  pod písm. b)

Z dôvodovej správy k predkladanému VZN č. 132:

Národná rada Slovenskej republiky schválila dňa 25.11.2021 zákon č. 470/2021 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 582/2004 Z. z., ktorý bol zverejnený v Zbierke zákonov SR dňa 11.12.2021 a nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia. Táto novela sa týka možnosti poskytnutia a rozšírenia fakultatívnych úľav pri dani z nehnuteľností a to stavieb užívaných na šport, o ktoré sa doplnil § 17 ods. 3 písmeno b) zákona č. 582/2004 Z. z.. Predmetné zníženie je u dane zo stavieb a nebytových priestorov alebo ich častí o 50% pre stavby a nebytové priestory slúžiace na šport a športové aktivity (napr. športové haly, plavárne a pod.). Zníženie tejto dane sa nebude vzťahovať na prevádzky, ako sú obchody, kaviarne a pod., keďže neslúžia na športové aktivity.

Stavby, ktoré spĺňajú podmienku užívania na šport sú presne vyšpecifikované vo vykonávacích právnych predpisoch.