Športová kvalita podujatia bola, a vždy je, jednou z nosných ambícií organizátorov maratónu v Košiciach. Prudký rozvoj runningu v posledných rokoch priniesol i veľký výkonnostný rast vo vytrvalostných disciplínach o čom svedčí i fakt, že najlepšie výkony sa v mužskom maratóne už nezadržateľne blížia ku kedysi nepredstaviteľnej hranici 2 hodín. So všetkými týmito parametrami rastie i dopyt po špičkových bežcoch a bežkyniach, zvyšujú sa výdavky a do konkurenčného prostredia zasiahla svojou ponukou i Čina ale i ďalšie, donedávna irelevantné krajiny a ich maratóny.
To všetko zvyšuje tiež tlak na udržanie a rast kvality športových výkonov na Medzinárodnom maratóne mieru. Jedným z krokov ako tomu čeliť je hľadanie strategických partnerstiev a spolupráca so špecialistami, ktorí v tomto smere disponujú dlhodobo budovaným know-how.
V tomto kontexte došlo v uplynulých dňoch k uzatvoreniu dohody medzi Medzinárodným maratónom mieru a spoločnosťou Global Sports Communication. Tú založil v roku 1985 dvojnásobný svetový rekordér v hodinovke a účastník olympijského finále v behu na 10 000 metrov Jos Hermens.
Dnes je táto šport marketingová agentúra považovaná vo svojej branži za svetového lídra, o čom napokon najlepšie svedčia výsledky atlétov, ktorí ju reprezentujú. Top hviezdou posledných rokov je samozrejme svetový rekordér Eliud Kipchoge, ktorý nadväzuje na výsledky inej super star tímu GSC, na kariéru Haile Gebrselassieho. Z ďalších mien nemožno nespomenúť svetovú rekordérku na 10 000 metrov Sifan Hasan a svoje miesto v tíme má i Kenenisa Bekele, titulmi ovenčený bežec s osobným maratónskym rekordom 2:01:41.
O kvalite a prestíži tímu GSC svedčí aj fakt, že jeho členovia získali na Majstrovstvách sveta v Dauhe v roku 2019 osem zlatých medailí a množstvo ďalších pódiových umiestnení, a to nielen v bežeckých disciplínach.
A čo si od tohto kroku sľubuje samotný Medzinárodný maratón mieru prezradil jeho riaditeľ Branislav Koniar: „Som rád, že sa naša doterajšia dielčia spolupráca pretransformuje do zásadnejšej a ucelenejšej podoby. Atléti tohto tímu tu dosiahli v posledných rokoch viacero dobrých výsledkov, a tak je rozvoj koncepčnej spolupráce dobrým signálom pre nás všetkých. Je tiež dobrou vizitkou pre MMM pokiaľ sa môže pochváliť napredovaním aj vďaka záujmu a podpore zo strany najlepšieho maratónskeho tímu na svete“.
Dodajme, že atlétom tímu GSC, ktorý už pozná víťazný pocit z Košíc je i Hillary Kipsambu, šampión MMM z roku 2019. Do štartového poľa MMM budú samozrejme po koordinácii s GSC prizvaní i atléti z ďalších popredných tímov a agentúr, s ktorými košickí organizátori doposiaľ úspešne spolupracovali.

GIVE A REPLY