Zatiaľ čo futbalisti z našej najvyššej súťaže sa už intenzívne pripravujú na reštart sezóny (13. júna), ich kolegovia z nižších líg to už zabalili. Druholigisti ešte definitívny ortieľ oficiálne nespoznali, no sami dobre vedia, ako bude vyzerať stredajší verdikt Výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu.

Foto

Oživený tréningový proces napokon poslúži iba ako základ prípravy pre nový ročník / KOŠICE ONLINE

Kompetentní už totiž avizovali, že z najvyššej súťaže tento rok nikto nezostúpi a rovnako tak do nej nikto nepostúpi. Júnový reštart už navyše nedáva druhej lige dostatočný časový priestor na jej dohratie.

„Definitívne sa rozhodne až v stredu, ale po tom, čo boli prijaté závery na základe rozhodnutia Ústrednej ligovej komisie, by bolo podľa môjho názoru ligu zbytočne vôbec otvárať. Teraz je to už zbytočné čerpanie nákladov,“ reaguje prezident FC Košice Dušan Trnka.

„Žlto-modrí“ sa už zmierili s tým, že táto sezóna je definitívne pasé. Aj preto si v sobotu zahrali rozlúčkový zápas A-tímu proti dorastu a od pondelka sú členovia tímu na dovolenkách.

„Dohodli sme sa na prerušení tréningového procesu a je na trénerovi A-tímu, na kedy naplánuje opätovný zraz pred novou sezónou. Vychádzame však z toho, že by sme mali absolvovať osemtýždňovú prípravu a liga by sa mala začať v auguste. Chlapci trénovali doposiaľ veľmi poctivo a takáto príprava by teda mala byť dostatočná,“ pokračuje Trnka.

Foto

Dušan Trnka prijal rozhodnutie o zrušení sezóny ako racionálne / KOŠICE ONLINE

Košickí futbalisti sa po jeseni nachádzali na desiatej pozícii a boli teda v pomerne komfortnej situácii bez tlaku na postup či zostup. Aj napriek tomu verili v dohratie sezóny a na rozdiel od väčšiny súperov oživili prípravný proces.

„Viera je jedna vec, ale tá niekedy nestač. Rozhodujúci je postoj klubov. My to musíme rešpektovať. Zrušenie sezóny nás mrzí hlavne kvôli fanúšikom, ale tí by teraz na futbal aj tak prísť nemohli,“ uvedomuje si šéf košického klubu. „Aj preto bolo teda rozhodnutie o ukončenie asi naozaj najlepším riešením. Ušetrí to aspoň nejaké náklady pre budúcu sezónu.“

Po odpísaní ročníka 2019-20 sa teraz predstavitelia FC Košice veľmi rýchlo preorientujú na budúcu sezónu. V nej by radi zaútočili na vyššie pozície a v hre je teda posilnenie kádra.

„Diskutujeme o tom. Hráčov je momentálne na trhu pomerne dostatok a otázkou je reakcia klubov. Uvidíme, kto bude mať aké rozpočty. My budeme mať dozornú radu 16. júna a tam si zadefinujeme možnosti a rozpočtové ciele pre nový ročník. Od toho sa budú odvíjať výsledkové ciele. Určite uvažujeme nad posilami, ale veľkou vecou je už súčasná stabilizácia kádra, ku ktorej musíme pripočítať hráčov z našej mládežníckej pyramídy. Navyše nám môže dodať veľmi zaujímavých futbalistov aj náš nový partner z Maďarska. Myslím si teda, že Košice budú mať veľké ambície. S bubnom na zajace však nejdeme,“ hovorí Trnka na margo blízkej budúcnosti klubu.

Isté je, že aj nový ročník odohrajú košickí futbalisti na štadióne v Čermeli. V budúcnosti by sa však mali presťahovať do novučičkej Košickej futbalovej arény, ktorá je stále vo výstavbe a na dokončenie jej chýbajú milióny. Pomocnú ruku chcú podať práve predstavitelia druholigového klubu, ktorý ponúkajú investíciu vo výške 2,5 milióna eur. Na oplátku požadujú pozemky pre vybudovanie Akadémie.

„Momentálne to s mestom stále riešime, ale ešte to nie je dotiahnuté. Od mesta požadujeme pozemky a sme vo fáze rokovania,“ popisuje súčasný stav Dušan Trnka a primátor mesta Jaroslav Polaček reaguje: „Hovorili sme o tom aj so zástupcami Slovenského futbalového zväzu a aj z ich strany sme dostali podporné stanovisko. Odporučili nám pustiť sa do projektu, ktorý by pomohol dokončiť štadión a odbremenil by nás od časti nákladov. Určite o tom teda rokujeme.“

Autor: PETER JESENSKÝ

GIVE A REPLY