VSE CITY RUN

Tlačová správa, Košice, 25. apríl 2018 

VSE CITY RUN  VSTUPUJE DO DRUHEJ DEKÁDY

Jeden z najväčších a najúspešnejších slovenských projektov spájajúcich šport a charitu sa uskutoční  vo štvrtok 3. mája 2018 v Košiciach už po jedenástykrát. Následne  zavíta 10. mája i do Popradu, aby aj tu aktivizoval verejnosť, deti, školy, športové kluby, profesionálnych športovcov, autority a významné osobnosti spoločenského života. Spoločne sa tak zapojíme do tohto diania a pomôžeme získať potrebné finančné prostriedky pre deti i dospelých s rôznym zdravotným hendikepom.

Za doterajších 10 rokov svojej existencie sa 30 921 malých i veľkých bežcov, zjednotených pod týmto cieľom,  predstavilo už v siedmich východoslovenských mestách, pričom  hodnota charitatívnej pomoci presahujúca sumu 112 000 EUR bola postupne nasmerovaná k  osemnástim rôznym subjektom.

POMOC POPUTUJE OPӒŤ HENDIKEPOVANÝM DEŤOM A MLÁDEŽI

Pomoc je hlavným motívom podujatia a hnacím motorom všetkých účastníkov, ktorí sa predstavia  na už známom, osem hodín nonstop  slúžiacom bežeckom páse i v samotných uliciach na štvorkilometrovej trati. Finančná čiastka vygenerovaná zo zakúpených štartových čísel a ubehnutých kilometrov na páse, poputuje v tomto roku v Košiciach Občianskemu združeniu Usmej sa na mňa, ktoré sa zasadzuje o integráciu sluchovo, zrakovo, mentálne a telesne postihnutých detí a mládeže do spoločnosti. V Poprade bude finančný výťažok venovaný združeniu Nádej na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím, ktorého hlavným poslaním je  vytvárať podmienky na zmysluplný a dôstojný život pre deti, mladých a dospelých ľudí s mentálnym, telesným a kombinovaným postihnutím a autizmom.

KTO KAŽDÝ BUDE NA ŠTARTE?

Vlaňajší účastnícky rekord, keď sa v Košiciach do VSE City Run vo všetkých jeho formách zapojilo 2 898 účastníkov, sa môže v roku 2018 prepísať. Svedčí o tom záujem, ktorý prichádza zo všetkých strán. Svoje tričká si už pripravuje vyše 300 zamestnancov spoločnosti Východoslovenská energetika, člen innogy, podporu sľubujú i ďalšie veľké firmy a okrem samotných rekreačných bežcov, ktorých sezóna je v plnom prúde,  sa na trati stretneme so športovcami takmer všetkých  odvetví.

I tu sú výrazne zapojené naše najpopulárnejšie športy, teda futbal a hokej. Hokejová mlaď, združená pod vlajkou HC Košice a športovými triedami na ZŠ Považská,  je zastúpená   každoročne viac než 200 hráčmi, aby  v centre mesta športovali v prospech iných. Na štarte však nebudú chýbať  ani florbalisti z ATU Košice i ŠK Blakot Košice, basketbalistky z CBK MINIBUSEUROPA, futbalisti z FC Lokomotíva, FK Barca, či ŠŠK KAC Jednota Košice, plavci ŠKP Košice, bežci Obal Servis Košice, orientační bežci ATU Košice, hokejistky ICE DREAM Košice, vodní pólisti ČH Hornets, vodní lyžiari z klubu TRIXEN Košice, členovia karate klubu UNION, kickboxeri Guard klub Košice i ŠKP Košice, taekwondisti z KORYO a ŠKP ILYO a mnohí ďalší.

Z mien, ktoré pozná široká športová verejnosť to bude premožiteľka Lamanšského prielivu,  plavkyňa Zuzana Jusková, ikona slovenského basketbalu Zuzana Žirková, hokejisti Peter Bartoš a Gabriel Spilar, kickboxerky Veronika a Lucia Cmárové, taekwondistka Gabika Briškárová, triatlonistka Romana Gajdošová, maratónec  Jozef Urban, vodnopólový olympionik Karol Bačo, rally pretekár Martin Koči a mnohí ďalší. Zo sveta spoločenského diania podujatie svojou účasťou podporí hudobník Peter Bič, prednosta Kliniky neonatológie LF UPJŠ a DFN v Košiciach a Košičan roka 2017 Peter Krcho i spisovateľ, rozhlasový moderátor a “potulkár” Milan Kolcun, manažér krízových centier Úsmev ako darRado Dráb i dievčenské hudobné zoskupenie Girls from the moon.

Nie inak to bude 10. mája v Poprade, v jednej z bášt športu na Slovensku. Vždy, keď tam VSE City Run doposiaľ zavítal, športovci a verejnosť neostali stáť bokom.

VYHRÁVA JEDEN, POMÁHA KAŽDÝ

VSE City Run je jedinečným podujatím aj v tom, že skutočne každý jeho aktívny účastník prispieva veľmi transparentne na zbierku, ktorej výnos putuje vybranému cieľu. V tomto roku teda dvom občianskym združeniam v Košiciach   a Poprade, ktoré svoju starostlivosť venujú deťom a dospelým s rôznym fyzickým či mentálnym hendikepom. Výsledná suma sa vyskladá  z vyzbieraného štartovného, ktoré predstavuje 3 Eurá pre dospelých a 1 Europre deti, študentov a seniorov. Ďalším spôsobom ako pomôcť je odbehnúť ľubovoľnú vzdialenosť na bežeckom páse. Ten sa po ôsmich hodinách zastaví a čím bude kilometrov na displeji viac, tým bude aj výsledná suma vyššia. Za každý takýto kilometer prispeje spoločnosť Východoslovenská energetika, člen innogy v oboch mestách do zbierkysumou 33 Eur. Ak padne očakávaná stovka (vlani sa podarilo na bežeckom páse v Košiciach odbehnúť úctyhodných 106 km a v Prešove 111 km), časť vyzbieranej sumy okrem samotného štartovného, môžeme už teraz rýchlo odhadnúť. „VSE City Run bezpochyby patrí k najobľúbenejším podujatiam na východnom Slovensku, a to nás veľmi teší. Svedčí o tom čoraz väčší záujem verejnosti, ale aj množstvo organizácií, ktorým sme za posledné roky mohli podať pomocnú ruku“, povedal na adresu najväčšieho charitatívneho behu na Slovensku Thomas Jan Hejcman, predseda predstavenstva spoločnosti Východoslovenská energetika a.s. „Po niekoľkoročnej prestávke sa vraciame k pomoci vybraným organizáciám aj priamo na mieste, kde vykonávajú svoju činnosť. Desiatky zamestnancov tak budú pomáhať s jarným upratovaním či skrášľovaním okolitého prostredia obdarovaných subjektov“, dodal T. J. Hejcman.

VSE CITY RUN LIVE

Tí, ktorí budú od diania VSE City Run vo štvrtok 3. mája fyzicky vzdialení, sa môžu pozrieť na živé vysielanie z Košíc, ktoré prinesie atraktívne zábery z priestoru štartu i samotnej trate. Dnešná prenosová technika a vysokorýchlostný internet už umožňujú takýto prenos realizovať veľmi flexibilne, a tak sa môžeme tešiť na zábery z preplnených ulíc, ktoré prinesú statické kamery i tá mobilná, obsluhovaná zo štvorkolky pohybujúcej sa na čele behu. Živé vysielanie i archivovaný záznam bude k dispozícii na facebookovej stránke VSE City Run a mediálneho partnera Košice:Dnes. 

DETI UŽ OD RÁNA

Stálou súčasťou VSE City Run sú i aktivity skryté v názve Detská atletika. V Košiciach sa už od rána vo štvrtok 3. mája predstavia deti základných škôl, aby v súťažiach atletickej všestrannosti ukázali svoj talent. Zhruba na poludnie spoznáme víťaza tohto tímového zápolenia, teda školu, ktorá nazbiera najviac bodov v jednotlivých disciplínach. Okrem toho žiaci základných a stredných škôl využijú dopoludnie i na netradičnú hodinu telesnej výchovy, keď budú prichádzať postupne do centra mesta, aby si vyskúšali bežecký pás  a pomohli “odkrútiť “ čo najviac kilometrov. Už stálymi partnermi podujatia v Košiciach sú  Športové gymnázium na ul. SNP a Gymnázium Trebišovská 12. Obe školy vysielajú svojich atlétov ako asistentov a inštruktorov k bežeckému pásu a ďalší študenti týchto škôl sa predstavia aj popoludní v úlohe usporiadateľov a dobrovoľníkov na trati.

KADIAĽ POBEŽÍME?

V Košiciach sa trať po roku vôbec nemení. Niet sa čoho báť, zvládne ju naozaj každý. Po odštartovaní v priestoroch pred Dolnou bránou čaká bežcov 4 000 m v samotnom centre mesta a schladiť sa odbehneme aj do mestského parku. V cieli pre každého čaká sladká odmena, občerstvenie, kopec zábavy a tombola.

ČO ZAŽIJETE?

Na Dolnej bráne a v celom meste vás čaká nadupaný celodenný program plný nielen športu, ale aj hudobnej zábavy. 

09:00 I   Otvorenie registrácie Detská atletika a VSE City Run Expo

I Hrá DJ Martin, moderátorské vstupy a zábava na pódiu aj pod ním

10:00 I   Začiatok nonstop benefičného behu na páse

10:30 Detská atletika - atletické súťaže pre žiakov ZŠ
12:00 I Štart MINI VSE City Run
14:00 I Otvorenie registrácie

15:15 Tanečné vystúpenie Art Street Crew

15:30 I Hudobné vystúpenie skupiny Girls from the moon

16:10 I Fitness Show s Addiction Club
16:30 I Štart VSE City Run - kategória Prechádzka

16:40 I Rozcvička s Addiction Club
16:45 I Prezentácia osobností, rozhovory, autogramiáda

17:00 I Štart VSE City Run - kategória Bežci
17:15 I Dobeh prvých bežcov
17:45 I Vítanie posledných účastníkov v cieli
17:45 I Tombola pre všetkých účastníkov VSE City Run

18:00 I Ukončenie nonstop benefičného behu na páse a vyhlásenie výsledkov

18:10 I Odovzdanie charitatívneho daru a záverečný koncert skupiny Girls from the moon

 

Treba dodať, že veľmi podobnú skladbu bude mať program i o týždeň neskôr v Poprade.

GIVE A REPLY